e-Zdrowie i Uroda > Drukarki 3D do mięsa. Wreszcie koniec z zabijaniem?

Drukarki 3D do mięsa. Wreszcie koniec z zabijaniem?

Ponieważ niedobór żywności i zmiany klimatyczne nadal budzą niepokój konsumentów, ludzie szukają alternatywnych źródeł pożywienia i pożywienia. Więcej konsumentów ogranicza spożycie mięsa i decyduje się na diety wegetariańskie i wegańskie, co doprowadziło to do powstania nowych produktów pochodzenia roślinnego. Przewiduje się, że światowy rynek mięsa roślinnego będzie rósł w tempie 19,4% rocznie. Rośnie również zainteresowanie owadami, gdyż mogą one być częścią głównego nurtu konsumpcji.

Drukarki 3D do syntetycznego mięsa

Kolejną obiecującą innowacją w dziedzinie żywności, która może pomóc w rozwiązaniu kryzysu w łańcuchu żywnościowym, jest drukowanie żywności w 3D. Do druku można wykorzystać wszystko, co jest lub może być w stanie ciekłym lub pasty. Drukowanie 3D żywności może umożliwić personalizację żywności (komponowanie wartości odżywczej lub tekstury), prezentowanie mniej efektownego jedzenia w smaczniejszej formie i tworzenie żywności na bazie roślin.

W przyszłości drukarki 3D do żywności będą masowym produktem konsumenckim, który stanie się powszechnym narzędziem gospodarstwa domowego. Na razie technologia drukarki 3D do żywności pozostaje głównie do użytku komercyjnego. Obecne wyzwania związane ze skalowalnością i czasem produkcji każdej jednostki są wciąż stosunkowo długie, a także koszt zakupu i utrzymania jest wysoki.

W Europie istnieje kilka startupów zajmujących się drukowaniem żywności w 3D, które albo tworzą technologię stojącą za drukarkami do żywności, albo produkują żywność drukowaną w 3D, taką jak „mięso” pochodzenia roślinnego. Warto poznać startupy, które są gotowe zmienić sposób produkcji żywności i pomagają tworzyć bardziej zrównoważone łańcuchy żywnościowe. Z niecierpliwością czekamy na wypróbowanie wszystkich produktów spożywczych 3D, gdy zostaną wprowadzone na rynek!

Oni już drukują mięso

drukowane mieso 3dNatural Machines – Natural Machines to startup z siedzibą w Barcelonie, który produkuje innowacyjne urządzenia kuchenne dla konsumentów. Ich pierwszym produktem jest Foodini, czyli maszyna do druku 3D żywności. Chcą, aby konsumenci tworzyli żywność i personalizowali ją przy użyciu świeżych składników. Ich maszyna pozwala jeść zdrowiej, poprawić wydajność kuchni i zmniejszyć marnowanie żywności. Firma założona w 2012 roku zatrudnia około 20 pracowników w swoich biurach w Barcelonie, Nowym Jorku i Pekinie.

 


drukowanie miesabyFlow – firma byFlow z siedzibą w Eindhoven dąży do bycia jednym z światowych liderów w druku żywności. Ich produktem jest przenośna drukarka żywności o nazwie „Focus 3D food printer”, która jest łatwa w obsłudze i utrzymaniu. Użytkownicy mogą tworzyć niestandardowe kształty i tekstury za pomocą swojej drukarki. Jest używana przez profesjonalistów z branży spożywczej. Szef kuchni Jan Smink podaje w swojej restauracji w Holandii potrawy wydrukowane w 3D, stworzone właśnie na drukarce byFlow. byFlow to firma rodzinna założona w 2015 roku i obecnie zatrudnia około 15 osób.


3d printer meatNova Meat – Nova Meat to kolejny start-up z Barcelony, który drukuje mięso w zakładach, aby rozwiązać problem światowego zaopatrzenia w żywność. Drukują steki roślinne i wieprzowinę, a brytyjska gazeta The Guardian już twierdzi, że ich stek jest „ najbardziej realistycznym stekiem roślinnym . „Sam stek jest zrobiony z ekstrudowanego białka grochu, wodorostów i soku z buraków i jest formowany w drobne włókna przypominające tkankę mięśniową. Nova Meat planuje rozpocząć sprzedaż swoich steków w 2021 r., Założona w 2018 r. Wspiera ich New Crop Capital, fundusz inwestujący w firmy produkujące alternatywne, bezmięsne produkty białkowe.


sztuczne miesoLa Patisserie Numerique (Digital Patisserie) – La Patisserie Numerique została założona w 2019 roku przez Marine Coré-Baillais, byłego dyrektora generalnego Sculpteo (drukarnia 3D), który posiada również dyplom cukiernika. Chcąc uczynić drukowanie żywności 3D bardziej dostępnym, firma chce umożliwić konsumentom drukowanie żywności w domu za pomocą pluginu dodanego do istniejących drukarek 3D. Niedawno rozpoczęli kampanię na Kickstarterze dla swojego nowego produktu, Cakewalk3D. La Patisserie Numerique była również częścią inkubatora Smart Food Paris i jest dodatkowo wspierana przez BPI poprzez program PIA Fab i INPI we Francji.


mieso wegetarianskieRedefine Meat – Redefine Meat to izraelski startup drukujący bezmięsne steki. Korzystając z zastrzeżonej technologii i metody drukowania, produkują „steki”, które dokładnie naśladują steki mięsne o podobnej teksturze tłuszczu, krwi i mięśni, jakie można znaleźć na stekach z mięsa zwierzęcego. Założyciel Adam Lahav twierdzi, że będą w stanie poruszać się szybciej niż inne startupy i mają nadzieję, że w przyszłości zaczną naśladować inne rodzaje mięsa, takie jak jagnięcina i wieprzowina. W przyszłym roku planują rozpocząć sprzedaż swoich steków i komercyjną dystrybucję maszyn. Firma Redefine Meat została założona w 2018 roku i niedawno zebrała rundę nasion o wartości 5 milionów euro prowadzoną przez CPT Capital z Hanaco.